Yüz germe ameliyatı olarak da bilinen facelift, genel anestezi altında yapılan ve yaşlanma belirtilerini minimuma indirmek amacıyla uygulanan cerrahi yöntemlerinden biridir. Günümüzde yüz ve boyun germe operasyonları genellikle 40’lı yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan ve 50’li yaşlarda daha belirgin hale gelen sarkma ve çizgileri ortadan kaldırmak amacıyla uygulanmaktadır. Genellikle daha genç bir görünüm elde etmeyi amaçlayanların tercih ettiği yüz ve boyun germe operasyonlarında yanak, çene ve boyun derilerindeki sarkmalar ortadan kaldırılmaktadır.
Zaman içinde değişen güneş, yerçekimi ve yaşlanmanın etkileri ile gergin, enerjik ve sağlıklı cildimiz, yaşlı, yorgun ve kırışık bir görünüme dönüşür. Yüz germe ameliyatları zamanın sizden aldıklarını geri almanıza yardımcı olup bir nebze zaman durdurur. Ancak, yaşlanmayı durdurmaz, zamanı tersine çevirmez. Amaç size daha genç ve sağlıklı bir görünüm vermektir. Bu esnada öz güvenizin arttırmasına, kendinizi daha genç hissetmenize ve hayata tekrar heyecan duymanıza yardımcı olabilir. Gelişmiş ülkelerde artmış ortalama insan ömrü ve refah seviyesi yüz germe ameliyatlarının en çok tercih edilen ve uygulanan estetik yüz ameliyatlarından biri olmasına neden olmuştur. Eğer yüz germe ameliyatının görünümünüzü nasıl değiştireceğini merak ediyorsanız, bu operayonun cilt tipi, etnik yapı, cilt gerginliğinin derecesi, bireyin doku iyileşme hızı ve gücü, temel kemik yapısıyla değişik derecelerde etkilenebildiğini bilmeniz gerekmektedir.
Yaşlanmayla yüz ve boynun derin dokuları ve derisi gevşer, çizgiler ve kırışıklıklar oluşur ve zamanla derinleşir. Yanaklardaki yağ dokuları aşağı doğru sarkar, yüzden boyna geçiş belirsizleşir, çenenin keskin sınırları kaybolur. Gıdık ve çene altında doluluk nedeniyle neredeyse ikinci çene oluşur. Kişi tipik olarak kendini hala genç ve enerjik hissetmesine rağmen yüzü ve boynu yorgun ve bazen üzgün bir görüntü oluşturabilir. Yüz germe ameliyatı, özellikle boyunda da değişiklikler varsa, yaşa bağlı yüz değişikliği tedavisinde etkin işlemler arasındadır. Ameliyat tekniği son yirmi yıl içinde çarpıcı bir şekilde değişmiştir. Önceleri kullanılan cilt germe teknikleri ameliyat edildiği belli, fazlasıyla gerilmiş ve doğal olmayan bir görüntü oluşturmaktaydı. Günümüzde istenmeyen sonuçları olan teknikler yerlerini, yüz derisinde belirgin bir gerginlik oluşturmadan, doğal bir gençleştirme sağlayan, uzun süreli ve tahmin edilebilir sonuçları olan modern yüz germe tekniklerine bırakmıştır.
Hastanın yüz ve boyun anatomik özellikleri kadar kişisel istek ve beklentilerini karşılamak ve yüzün farklı bölgelerini düzeltmek için değişik gençleştirme teknikleri kullanılmaktadır. Yüz germe ameliyatı ile birlikte çok sık uygulanan diğer yöntemler alt ve üst göz kapağı ameliyatları; alın ve kaş germe, kaldırma ameliyatları daha etkili sonuçlar almaya yardımcı olabilir. Boyundan yağ emilme işlemi de sıklıkla ameliyata eklenerek ve gerilmiş yüz ile az işlem uygulanmış boynun dengesiz görünümünün önüne geçilir. Ciltteki kesi yerleri kulak konturları etrafında ve saçlı deri içerisine saklanacak şekilde yapılır, kulak saçla kapatılmasa bile neredeyse görünmezler.
Ameliyat öncesi hekim-hasta görüşmeleri detaylı olmalıdır. Cerrahınızla yapacağınız görüşmeler tüm beklentilerinizi, endişelerinizi ve sorularınızı iletebilecek kadar uzun ve detaylı olacaktır. Cerrahınız sizin için en uygun ve en etkili yöntemlerin neler olduğunu, bu yöntemlerin beklentilerinizi ne derecede karşılayabileceğini, kısa – uzun dönem sonuçlarını ve muhtemel risklerini sizinle paylaşacaktır. Anestezi uzmanı ve hasta arasında ayrı bir değerlendirme ameliyat sonrası seçilecek anestezi türüne göre gelişebilecek bulantı ve ağrı için yapılmalıdır. Ameliyat öncesi ve ameliyat sürecinde referans olması için fotoğraf çekilir.
Derin plan yüz germe ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır. Ancak dileyen hastalar için uyku haline benzer derin sedasyon anestezisi anestezisi tercih edilebilir. Yüz germe ameliyatında kullanılan cilt kesileri kulak konturları etrafında ve saçların arasında iyi saklanır. Bu insiyonlar sayesinde saç kaybı olmadığı gibi, saçlar istenilen stilde kullanılabilir. Erkeklerde yüz germede insizyonların yeri favorilerin yerini korumak için değiştirilebilir. Daha genç bir yüz oluşturmak için derinin altındaki yapılar yeniden yapılandırılarak genç yaştaki pozisyonlarına tespit edilir. Sonrasında gerginlik oluşturmamak için yüz derisi yeniden şekillendirilmiş yumuşak doku üzerine dikkatlice serilir, saç çizgisi hizaya getirilir, fazla deri alınır. İnce dikiş materyalleri kullanılarak kapatılan cilt kesileri genellikle hiç iz bırakmadan iyileşir. Ameliyat sonrası çok baskılı olmayan yüz sargısı yapılır. Hasta ameliyat sonrası genellikle aynı gün veya ertesi gün hastaneden taburcu edilebilir. Günümüzde gelişen teknikler sayesinde facelift ameliyatları genel anestezi altında, 2-3 saat içinde yapılabilmektedir. İyileşme süresi ortalama 1 hafta olan uygulamada hastalar ertesi gün hastaneden taburcu olabilmektedir. Birkaç hafta içinde ise hastalar günlük hayatlarına dönebilmektedir.
Genellikle ameliyattan sonraki gün dren alınır, gevşek sargı elastik bandajla değiştirilir ve bir kaç gün boyunca hastanın bunu kullanması istenir. İnsizyonlar 10 gün boyunca merhemle nemli tutulmalıdır. Antibiyotik tedavisi 7 güne tamamlanmalıdır. Dikişler genellikle 6-10 günde alınır. Hasta iki haftaya kadar fazla hareket etmemeli ve altı boyunca fazla güneşe çıkmamalıdır. İki hafta sonra makyaj yapılabilir ve hasta işine dönmek için yeterince iyileşmiş olur. Hasta tamamen iyileşene kadar düzenli kontrollere devam edilir. Üç aylık ve 1 yıllık ameliyat sonrası kontrol ile erken postoperatif bakım tamamlanmış olur.