Doğuştan dudakları ince olan veya yaşın ilerlemesi sonucu incelen ve bu incelikten mutsuz olan kişilere, dudaklarını biçimlendirmek, kalınlaştırmak amacıyla uygulanan yönteme ve bu işlemde kullanılan malzemelere dudak dolgusu denir. En çok kullanılan malzeme hyaluronik asittir. Hyaluronic asid içerikli dolgularla (Teosyal kiss, Juvaderm Volbella, Restylane lip voluma)  12 aya kadar devam eden sonuçlar elde edilebildiği bildirilmiştir. Hyaluronik asitle yapılan dolgu işlemiyle ince dudak yapısı dolgunlaştırılabilir, dudak konturu belirgin hale getirilebilir ve dudaklarda varsa asimetri düzeltilebilir. Hyaluronik asid içeren dolgular her iki yarım üst dudağın birleşme (Cupid Bow) yerinin belirgin hale getirilmesini sağlar Dudak üstü ince çizgilerin giderilmesini sağlayabilir (Barkot çizgileri, Smoker lines) Ağız kenarlarında aşağı doğru uzanan çizgilerin (nasolabial bölge) azaltılarak hacimli görünmesini sağlayabilir.

Günümüzde hastaların ekserisi güzel görünmek ister ama bunun doğal bir güzellik olduğunun düşünülmesini arzu eder. Herkesin dudak yapısı, sosyal konumu, makyaj yapma tarzı, burun-dudak ilişkisi, beklentisi, çene biçimi farklı olduğu için kişiye özgü planlamalar yapılması tavsiye edilir. Bu yüzden kişinin yüz yapısına uygun bir dudak dolgusu, yüzün diğer parçalarıyla orantılı olacak şekilde yapılırsa en güzel sonuç alınır. Tabi sadece dolgu ile yetinmemek gerekir. Kişinin ihtiyacına göre botoks uygulaması, mezoterapi, cilt bakımı vs. uygulamalarla desteklenmelidir.

Dudak çizgileri ve kenarın belirginleştirilmesi için en uygun dudak dolgusu orta kalınlıkta ve elastikiyeti olanlardır. Böylece dudak fonksiyonları korunmuş olur. Doğallıktan uzaklaşmamış olunur. Özellikle 40 yaş üstü bayanlarda tercih bu tarz dolgular olmaktadır. Çoğunlukla amacımız dudağı dolgunlaştırmaktan çok restore etmektir. Daha kalın dolgular da dudağın etli kısmının dolgunlaştırılmasında tercih edilmektedir. Dudak dolgusu herkeste aynı standart yerlere yapılmaz. Mesela bazı insanların üst dudak kıvrımları çok belirsizdir. Öncelikle onlar belirginleştirilir. Bazı kişilerde ağız kenarı aşağı doğrudur. O desteklenir. Bazısının dudağın kırmızı olan kısmı belirsizdir. Ağırlıklı o bölgeye yapılır. Bu arada yaş faktörü ve renkler, zevkler de mutlaka dikkate alını

Dudak uygulamalarında genellikle 0,5 ile 2 ml arası yapılır. Dudağın uzunluğu, inceliği ve her ikisine de yapılıp yapılmamasına göre gerekli miktar değişir. Eğer iki tüp uygulamak gerekiyorsa 1 hafta ara ile 2 seanslı dudak dolgusu uygulanması daha uygun ve kontrollü olur.

Dolguların vücutta kalma süresi markaya, dolgunun kalınlığına, vücudunuzun onu eritme hızına göre değişkendir. Her uygulama sırasında bir miktar kalır. Böylece uygulama süresi uzar. Uygulama genellikle 8 ile 12 ayda bir tekrar edilmelidir. Günümüzde kalıcı dolgular büyük oranda terk edilmiş durumdadır. Dudak dolgusu sonrası bazen iğnenin girdiği yerde hafif kızarıklık ve daha da nadir olmak üzere morluk meydana gelebilir. Bu lezyonlar 2-3 günde iz bırakmadan iyileşir.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?