Sinüzit hem yetişkinlerde hem de çocuklarda oldukça sık görülen ciddi bir problemdir. Çocuklarda görülen sinüzitin başlıca nedenleri; sinüslerdeki anatomik bozukluklar, sık yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları ve sinüs örtüsünün yapısal olarak bozulmasıdır. Bu problemin başlıca belirtileri; başağrısı, yüz ağrısı, göz ve diş iltihapları, inatçı ve geçmeyen öksürük, kötü ağız kokusu, yüksek ateş, bulantı ve kusmadır. Bu belirtilerin her biri günlük yaşam kalitesini düşürmekte; çocuğun hem fiziksel hem de bilişsel alandaki gelişimini etkilemektedir. Bu nedenle belirtilerin gözlemlenerek ertelemeden alanında tecrübeli bir KBB uzmanına başvurulması önerilmektedir.

Gerek yetişkinlerde gerekse de çocuklarda sık görülen bir problem olan sinüzit problemi; tedavi edilmediği sürece çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Çocukların gelişiminde önemli derecede olumsuz etkisi bulunan sinüzit; günlük yaşamda baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi problemlere neden olarak yaşam kalitesini düşürmekte; burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı nedeni ile uyku düzenini bozmakta ve bu durum öğrenmede güçlük, okul başarısında düşüş  ve konsantrasyon bozukluklarına neden olmaktadır. Bununla birlikte aynı zamanda çene ve eklem problemleri, göz ve diş enfeksiyonlarına da maruz kalınabilmektedir.

Hastalığın tanısı için önce hastanın öyküsü alınır. Erişkin bireylerde endoskopi cihazının yardımıyla sinüsten gelen salgının iltihabi mi, yoksa alerjik mi olduğuna bakılıyor. Ancak gerek endoskopi, gerekse BT çekimini çocuklara uygulamak mümkün olmuyor.

Çocukların sabit durabilmesi için anestezi gerektiğinden bu tanı araçları pek tercih edilmiyor. Çocuklarda direkt sinüzit grafisi, bilgisayarlı sinüs tomografisi gibi görüntüleme yöntemleri daha çok tercih edilebiliyor.

Sinüzit tanısı şikayetlere, geniz akıntısı ve burun akıntısı yoğunluğuna bakılarak konuyor. Sinüzit, görülme ve iyileşme sıklığına göre çeşitli türlere ayrılıyor. Başlangıcından itibaren dört haftada iyileşen türüne “akut sinüzit”, 4-12 haftada iyileşen türüne “subakut sinüzit” deniyor. Daha uzun sürede iyileşenler ise “kronik sinüzit” olarak tanımlanıyor.

Sinüzit ameliyatı için çocuklarda 13 – 14 yaş ve sonrası tercih ediliyor. Çocuklarda yüz gelişiminin tamamlanması, burundaki yapıların dar ve küçük olması nedeniyle ameliyatın çok küçük yaşlarda ameliyat edilmesi önerilmiyor. Sinüzit ameliyatı göz,  göz sinirleri, büyük damarlar, beyin ve hipofîz gibi önemli yapılara yakın olması sebebiyle dikkatli ve sınırlı yapılması gerekiyor. Çok ince kemiklerle çevrili bu boşluklarda sinüzit tedavisi için uygulanan cerrahi yöntemlerde, söz konusu yapılara zarar verme riski de bulunuyor Yüz gibi anatominin zor olduğu vakalarda navigasyon BT gibi yol gösterici cihazlar kullanılabiliyor.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?