Mentoplasti çenenin estetik ameliyatı olup, zayıf bir çeneyi düzeltmek, küçük veya çekilmiş olan bir çeneyi büyütmek için hastaya implant yerleştirerek veya ya da hastanın kendi çenesinin bir parçasını hareketlendirip ilerletilmesiyle çenenin yüz ile uyumlu hale getirilmesi amacıyla yapılan bir operasyondur. Ayrıca mentoplasti, çıkıntı yapan genel dış görünümü bozan fazla belirgin bir çeneyi küçültmek için kemiğin bir parçasını çıkararak da yapılabilir. Yüzümüz ve özellikle de çene yapısı orantılı bir profil ve genç bir görünüm için oldukça önemlidir. Genç bir yüz yapısının V şeklinde olduğu ancak ilerleyen yaş ile birlikte yuvarlaklaştığı hatta kare bir hal aldığı da görülebilir. Yüzümüze bu üçgen görüntüyü sağlayan yapı çene ucudur. İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir. Kadınlarda, ideal çene pozisyonu bu ideal yerin biraz daha gerisinde olabilir ki bu da daha istenen bir estetik görünüm yaratır. Erkeklerde, erkeksi bir görünüş veren kuvvetli bir çene çizgisi tercih edilir.
Çene de uygulanacak prosedüre, kişinin çene yapısının muayenesi ve kişinin istekleri göz önünde bulundurularak hasta ve uzman doktor tarafından birlikte karar verilecektir. Bu çerçevede uygulanacak ameliyatın kapsamı ve çene ile birlikte gerekiyorsa yapılacak başkaca işlemler belirlenmektedir. Ayrıca çenede ameliyat gerektirmeyen sadece çene ucu dolgusu ile giderilebilen ve hastanın istediği görüntünün sağlanabildiği durumlar da mümkündür.
Çene implantı sedasyonlu ya da sedasyonsuz lokal anestezi, ya da genel anestezi altında yapılabilir. Operasyon günü birlik şekilde yatış gerektirmeden yapılabilir. Ameliyat yapılacak işleme bağlı olarak 30 dakika ile 3 saat arasında sürebilir. 17-18 yaş sınırını geçerek kemik gelişimini tamamlamış ve diş yapısında sorun olmayan kişilere uygulanabilen bir müdahaledir
Çene cerrahisi hastaya göre değişebilir ve çok yönlü bir prosedür olarak kabul edilir. Çene ameliyatında hastaya anestezi uygulandıktan sonra, çeneyi destekleyen kemiğin yeniden konumlandırılabilmesi için dudak içinde veya çene altında bir kesi yapılır. Çenenin ileri doğru alınması işleminde çenenin ucu çeneden kesililir ve alt kısmı öne doğru hareket ettirilir. Bu işlem sonucunda, çene kemiği kesilerek ve alt kısmı öne kaydırılarak çene uzatılabilir ve dışa doğru çıkıntısı arttırılabilir. Çenenin büyütülmesi işleminde hastanın kendi kemiği de kullanılabilir, bu da enfeksiyon ve yapay implantlardan kaynaklanabilecek ameliyat sonrası pozisyon değişikliği gibi potansiyel komplikasyon risklerini azaltır. Bir çenenin çok büyük olması durumunda ise, çene kemiği çıkarılarak çenenin ucunu geriye doğru hareket ettirilecektir. Çene yeniden konumlandırıldığında, küçük metal plakalar ve vidalar kullanılarak çeneye yeniden tutturulur.
Çenenin boyutu burnun algılanan boyutunu büyütebileceğinden veya küçültebileceğinden beraberinde yapılan rinoplasti operasyonu çene ameliyatını estetik olarak tamamlayabilir ve daha iyi bir yüz dengesi sağlar. Çene hattını sıkılaştırmaya ve şekillendirmeye yardımcı olmak için, genel etkiyi iyileştiren bir boyun germe işlemi gerçekleştirilebilir. İşlemlerin bir kombinasyonu yapılıyorsa, ameliyatı tamamlamak için daha fazla zaman gerekecektir.
Bunun tersine hastanın yan profiline bakıldığında çene ucunun hastanın burun hizasından önde olduğu kişilerde çene törpüleme uygulanan bir yöntemdir. Bu işlemde çene ucu hastanın istediği ve uzman cerrah tarafından uygun bulunan miktarda törpülenir. Genel anestezi uygulanarak yapılan bir işlemdir. Yüz yapısının asıl şeklini aldığı 20 yaş ve üstü hastalarda yapılması uygundur. Ameliyat süresi ameliyatta yapılacak işlemlere göre değişmekle birlikte 1,5 – 2 saat arasında sürmektedir. Çene törpüsünde sadece ağız içinden müdahalenin yetmesi durumunda dışarıdan hiçbir iz olmayacaktır. Dış yüzeyde kesi yapılması durumunda ise kesi doktorun iyileşmesi için verdiği tavsiyelere uyulması durumunda zamanla kaybolacak ya da çok az belli olacaktır.
Operasyon sonrasında; atılan dikişler 1-2 hafta içinde kendiliğinden atar, yara izi kalmaz ve kesi yapılan dokunun mukozalı olması nedeniyle normal deriye göre daha hızlı iyileşme görülür. Yaşanacak şişlikler 4 hafta kadar sürebilir. Arzu edilen sonuç 1 aya kadar kendini göstermeye başlar ve 3-4 ay içerisinde kalıcı olarak elde edilir. Anormal kanama, şişlik, yüksek ateş gibi beklenmedik şikâyetlerde süratle doktora başvurulmalıdır.